DIY Pikler Giraffe

Wat is er zo bijzonder aan deze knuffel?

De Pikler giraffe is een uitstekend eerste speeltje. Wanneer het staat, is het hoger en makkelijker te zien voor een baby die op zijn rug ligt. Plaats het naast je baby en hij zal rollen op zijn zij en zich strekken om bij het speeltje te kunnen komen. Het is licht en zacht, waardoor het goed op te pakken is voor kindjes die hier nog mee oefenen. Als het per ongeluk valt, zal je baby zich niet bezeren.

Als baby's ouder worden krijgen ze interesse in de kleine details van de kop; de ogen, oren en hoorns. Deze prikkelen de fijne motoriek en stimuleren de pincetgreep.

Als je meerdere giraffes maakt in verschillende stofjes kunnen baby’s de overeenkomsten en verschillen tussen de knuffeldieren gaan ontdekken.

Geschiedenis van de Pikler giraffe

Een Pikler giraffe is een simpele knuffel die zijn oorsprong heeft in het kindertehuis Lóczy. Het tehuis werd als eerste gerund door kinderarts Emmi Pikler. Zij kon daar haar pedagogische visie verder uitbouwen en toepassen in een professionele setting. Emmi Pikler heeft diverse speel- en klimmaterialen bedacht die aansluiten bij de ontwikkeling en speelbehoeftes van baby’s en jonge kinderen.

Er was een naaiatelier verbonden aan Lóczy waar slaapzakken, kleding en speciale stroeve slofjes voor de kinderen werden gemaakt die voldeden aan de eisen voor vrije bewegingsontwikkeling. Uit het naaiatelier kwamen ook eenvoudige maar goede speeltjes zoals deze schattige giraffe.

Het patroon

Ik heb een PDF gemaakt met een stap voor stap instructie die je kan volgen om zelf een Pikler giraffe te naaien. Er is een foto van elke stap met tekst en uitleg, zodat het ook goed te volgen is als je een beginnend naai(st)er bent. De PDF is in het Nederlands. Uiteraard zit er ook een patroon bij die je over kan nemen op patroonpapier of direct uit kan knippen van het papier dat uit de printer rolt.

Klik de onderstaande link om het PDF patroon te downloaden via Gumroad. Het patroon is gratis. In de box Name a fair price, vul je het bedrag 0 in.

Je ontvangt daarna ook mijn nieuwsbrief waarin ik inhoudelijke artikelen deel over respectvol ouderschap, zelfstandige bewegingsontwikkeling, vrij spel, zelfgestuurd leren en DIY projecten die hierbij aansluiten. Je kan je ten alle tijden uitschrijven onderaan de nieuwsbrief indien je die niet wenst te ontvangen.

Download hier het gratis giraffe patroon.

Door Esmé Valk

Vond je dit interessant? Schrijf je in voor de nieuwsbrief om mijn laatste artikelen te ontvangen in je mailbox (Ik zal je niet overladen)